Menü

A baromfitartás alapjai

A baromfitartás alapjai Egekbe szökő hús és tojás árak. Mint sötét árnyak vetülnek ránk a boltok polcairól. De hát mit tehetünk ellene? A megoldás igazából roppant egyszerű, ez pedig a baromfitartás! Ebben a blogbejegyzésben az alapokat igyekszünk leírni és átadni, hogy hasznosítani tudják azt.

Ki ne szeretné a húsleves és rántott csirke íncsiklandozó illatát vagy a reggelre sütött tükörtojások eltéveszthetetlen ízét? Én bizony szeretem őket és biztos vagyok benne, hogy ezzel Önök sincsenek másként.

A tartásmód kiválasztása

A baromfitartáshoz természetesen tér kell. Egy saját, kialakított hely, egy baromfiudvar, ahol eléldegélnek állataink addig amíg el nem jön az utolsó napjuk. Fontos eldönteni még az elején, hogy ki, vagy kik fogják az alapvető feladatokat ellátni. 

Fontos kérdés még, hogy vágócsirke nevelésében gondolkodunk vagy tyúktartásában a folyamatos, friss tojás ellátás végett. 

Milyen fajtát válasszunk?

Ház körüli tartásra ajánlom, az úgynevezett kettős hasznosítású fajtákat. A "mostohább" tartást az őshonos fajták viselik el a legjobban pl. az erdélyi kopasznyakú vagy a magyar tyúkok. Utóbbi többféle változatban is elérhető, mint például fehér, kendermagos, sárga vagy akár fogolyszínben. A kopasznyakú igen mutatós külsővel rendelkezik, kuriózum lehet egy baromfiudvarban, de érdemes megjegyezni, hogy nekik kisebb a tojáshozama. A magyar tyúk viszont nagyobb termetű és kiemelkedő a húshozama és a tojástermelése is. 

Hol tartsuk az állatainkat?

A tartásra két féle megoldás is létezik. Saját magunknak elkészítjük az baromfi ólat, ahol majd járhatnak, kelhetnek és jól érzik majd  magukat. Ez a megoldás egy jó kis időtöltéssé válhat, viszont időt, energiát és költséget igényel.

A másik megoldás, hogy előre veszünk egy ketrecet, amiben tartani szeretnénk őket. Itt választhatunk például tojáskigurulós rendszerrel ellátott tojatófészket, patkány elleni védelemmel ellátott ketrecet vagy éppen hízlaló ketrecet. Ezzel a megoldással időt és energiát spórolhatunk magunknak.

Etető és itató

Manapság már igen nagy választékban lehet baromfi etető és itatóhoz. Jó hír azoknak, akiknek nem lesz ideje arra, hogy egésznap foglalkozzanak az állatokkal, hogy manapság már lehet vásárolni önetető és önitató rendszereket is, ezek általában 1 napi takarmányt tartanak fenn, így elég csak reggel/este rájuk nézni. 

Fontos, hogy bár nagyon szépen néz ki, amikor a baromfiudvarunk tarkabarka, de nem szabad különböző fajú, hasznosítási irányú és életkorú baromfiakat együtt tartani. Mivel állatokról van szó, az erősebb egyedek fognak dominálni és bizony, nem fogják a gyengébbeket az ivóvízhez vagy a takarmányhoz engedni. Csak annyi baromfit tartsunk, amelyet külön tudunk elhelyezni.

Baromfi etetőket már igen kedvező áron lehet vásárolni, ráadásul igencsak változatos fajtáikhoz is juthatunk hozzá. Ugyanez igaz a Baromfi itatókra is. 

A tojástermelésről

Tudni kell, hogy a tyúk félhomályos, biztonságos és zárt helyen szeret tojást rakni. Itt is két úton indulhatunk el. Vagy építünk tyúkjainknak egy kellemes tojó fészket vagy vásárolunk egyet. A helyzet ugyanaz, mint a ketrecnél, az előbbi idő, energia és költségigényes, míg utóbbival az előbbi kettőt megtudjuk spórolni, sőt manapság már az árak sem túl vészesek. Kiváló minőségű tojóketreceinket, ITT tudja megtekinteni.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír keltetőgép baromfitartás
A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés