Menü

A nyúltartás tudnivalói

A nyúltartás tudnivalói Cikkünkben összeválogattuk a legfontosabb tudnivalókat a nyúltartásról: honnan származnak, milyen az ideális lakhely, mivel etessük őket, hogyan gondozzuk kis kedvenceinket?

A nyulak története, nyúltartás

Kevesen tudják, hogy a nyulak eredeti hazája Észak-Afrika és az Ibériai-félsziget. Európában, sok földközi-tengeri és csendes-óceáni szigeten még a történelmi időkben terjedt szét. Valószínűleg a rómaiak voltak azok, akik házasítani kezdték az üregi nyulat, nagyon kedvelték ugyanis a nyúlpecsenyét.

Akkor és azóta is a nyúltenyésztőknek két cél lebegett a szeme előtt: gyorsan fejlődő húsnyulakat vagy értékes prémű fajtákat létrehozni. A húsnyulak akár a 7 kg-os testsúlyt is elérhetik, míg pl. az angóranyulaknak igen értékes, hosszú, lágy prémje van

Említést kell azonban tenni a kedvtelésből tenyésztett és tartott törpenyulakról is, amely különösen húsvét táján népszerűek. Amikor nyúltartásra adjuk a fejünket, fontos azonban, hogy ne szaporítótól, hanem tenyésztőtől vásároljunk, ahol ismert a nyúl/nyulak felmenője, másrészt pedig figyeljünk oda, hogy a picinyeket ne válasszuk el idő előtt az anyjuktól – ez ugyanis többek között viselkedési problémákat is okozhat az emlősöknél.

 

Milyen az ideális nyúl lakhely?

A minimum ketrecméret nyulak esetében legalább 100 x 50 cm, ennél kisebb ketrecben már nem ajánlott tartani, az ugyanis nem egészséges a kisemlős számára. Fontos megjegyezni azt is, hogy terráriumban szigorúan tilos nyulat tartani! Általánosságban megállapíthatjuk, hogy minél nagyobb egy nyúlketrec, annál jobb, hiszen annál több mozgástere van a nyuszinak, sőt, akár házilag készíthetünk számukra kifutót is.

Etetésükre, itatásukra műanyag vagy kerámia tálka javasolt. Legfontosabb eledelük a széna, így nagyon fontos, hogy az mindig rendelkezésükre álljon egy szénazsebben. Az etetőkkel szemben fontos elvárás, hogy a nyúl ne tudjon belepiszkítani, és akadályozza meg amennyire lehet a kikaparást is. Az itató legyen könnyen tisztítható, ne tudja kiborítani, a szénazseb pedig tegye lehetővé, hogy onnan szálanként, könnyen tudja kihúzni, elfogyasztani a szénát vagy zöldtakarmányt.

Ezen kívül szükségünk lesz még alomtálcára, amelybe pelletet (fa/szalma), vagy forgácsot érdemes tennünk. Semmiképp ne használjuk a macskák számára való almot, a nyulaknak ugyanis az egyáltalán nem ideális választás!

 

Mivel etessük őket?

A nyúl elsődleges tápanyagforrása a széna, amely tartalmazza a megfelelő mennyiségű rostmennységet, és segíti az emésztést. Ezen kívül adhatunk nekik füvet, lombot, nyesedéket, sárgarépa levelet is. Fűből azonban nem érdemes egyszerre sokat adni nekik, nehogy felfúvódjanak. Kis mennyiségben adhatunk zöldséget is, pl. zeller, spenót, édes paprika, sárgarépa, fehérrépa, illetve jó minőségű, legalább 20%-os rosttartalmú, magvakat nem tartalmazó tápot is vásárolhatunk számára. A pelletált tápok például segítenek koptatni a fogukat is, és mindent tartalmaznak, amire egy nyuszinak csak szüksége lehet. A gyümölccsel viszont óvatosan érdemes bánni: magas cukortartalmuk miatt hízlalhatnak, és nagy mennyiségben hasmenést is okozhatnak.

 

Hogyan gondozzuk őket?

Időnként például nem árt ellenőrizni a karmaikat, levágni, valamint oda kell figyelni a metszőfogakra is, amelyek bizony gyorsan túlnőnek, ha nem kapnak elég rágcsálnivalót. Amennyiben mégis akadna ilyen probléma, egzotikus végzettségű állatorvoshoz kell fordulnunk, aki le tudja csiszolni a fogakat.

A nyulakat ezen kívül időnként nem árt átkefélni, főleg a hosszabb szőrű nyuszik igényelnek ilyen tekintetben több törődést, de vedléskor mindegyik igényelheti.

Ami pedig a legfontosabb: a védőoltás. Bizony, a nyulak esetében sem feledkezhetünk meg róla, ugyanis a legtöbb betegséget csak megelőzni tudjuk, gyógyítani nem.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír Nyúltartás tartástechnológia
A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés