Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A papagáj tartás alapjai

A papagáj tartás alapjai

Háziállat választás előtt több szempontot is figyelembe kell vennünk. Végig kell gondolnunk, mennyi helyet tudunk az állat számára biztosítani, mennyi időt tudunk majd kedvencünkkel tölteni, be tudjuk-e szerezni a tartásához szükséges eszközöket, és azt is figyelembe kell vennünk, hogy nem minden állat való, mindenkinek, olyat válasszunk, amivel el is bírunk.

 

Egy papagáj remek házikedvenc lehet, amennyiben felkészültünk rá, de a vásárlás előtt mindenképp át kell gondolni néhány dolgot.

  1. Biztosan nekem való?

A papagájok különböző fajtái mind nagyon egyediek és szépek, így sokan úgy gondolják, tökéletes kiegészítői lehetnek a lakásnak. Azonban nem szabad rájuk kiegészítőként gondolni, hiszen élőlények. Gondozást, odafigyelést, törődést igényelnek, figyelni kell az érzéseikre. A papagájok többsége emellett általában hangos, mind a hangját, mind a kapirgálását, mozgását illetően. Így azt is figyelembe kell vennünk, hogy nekünk és a környezetünkben élőknek mennyi türelme van ehhez. Fajtánként eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, így könnyebben kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt. A legnépszerűbb fajokról korábbi blogcikkünkben írunk részletesebben ITT.

  1. Elhelyezés

Madarunk lakhelyének kialakításakor több mindent kell figyelembe vennünk. A papagájok szeretnek elvonulni néha, egy olyan helyre, ahol biztonságban érezhetik magukat, ezért érdemes ketrecét félig a fal mellé helyezni. A fal mellett biztonságban fogja érezni magát, mert arról biztosan nem fogja semmilyen meglepő, vagy ijesztő hatás érni, mint például, ha egy asztal közepére tennénk, és minden irányból ingerek érnék. Fontos az is, hogy ne tűzzön a nap közvetlenül a madárra, de kellően világos legyen számára. A kalitkát magasság szerint úgy helyezzük el, hogy ne legyen túl alacsony helyen, mert a madarak nem szeretik, hogyha feléjük magasodnak. A legideálisabb, ha fejmagasságban van, így könnyen hozzáférhetünk, és szemkontaktust is tudunk vele tartani, így közelebb érzi magát hozzánk. Ha más állatokkal együtt tartjuk, akkor úgy kell elhelyeznünk őket, hogy ne tudják bántani egymást. Emellett saját érdekünkben azt is figyelembe kell vennünk, hogy a hangzavar, melyet okoz, ne zavarjon minket például az alvásban, tanulásban, munkában.

  1. Kalitka

Ketrec választáskor fontos, hogy a madarunk méretéhez képest megfelelően tág legyen a lakhelye. A kalitka küllemét tekintve nem szabad bedőlnünk a minél díszesebb és egyedi kialakítású daraboknak, hiszen ezek a legtöbb esetben csupán jól néznek ki, de se nem praktikusak, se nem kényelmesek kedvencünk számára. Mivel az ideje nagy részét odabent fogja tölteni, így fontos, hogy ott is kellően nagy mozgástere legyen, tudjon ide oda ugrálni és ücsörögni is, ne akadjon be, vagy sebesítse meg magát. Tanácsos számára egy madármedencét is beszerezni, hogy bármikor fel tudja frissíteni magát. A papagájok alapvetően nem árasztanak kellemetlen szagot, így többnyire heti egy ketrectakarítás elegendő, viszont a fészkelődése, aktivitása miatt a kalitka körüli területet érdemes többször takarítani. Egy jó tanács: Nem éri meg szőnyeget tenni a közelbe, akkor sem, ha megfelelő méretű műanyagtálcát helyeztünk a ketrec alá.

  1. Etetés

A papagájok étkezése többnyire magokból áll, azonban ugyanúgy, mint az embereknél, fontos hogy változatos ételeket kapjanak. Ha túlságosan egyhangú az étkezés, vagy nem kapják meg a szükséges tápanyagokat, az komoly fizikai problémákat eredményezhet a madaraknál. Komoly mozgásszervi és idegrendszeri problémákat eredményez, akár teljesen elgyengülhet az állat, és depresszióba is eshet. Rendszeresen igénylik a gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét és a szénhidrátot is. A papagájoknak ajánlott fehérjeforrások a férgek, lárvák, lisztkukac, főtt tojás (hosszabb ideig kell főzni, mint emberi fogyasztáshoz szokták, legalább 20 perc), főtt fehérhúsok és a hal (szálka nélkül). Ezeket ízesítés és zsiradék hozzáadása nélkül készítsük, hogy a lehető legtermészetesebb formában kapja meg őket kedvencünk. Minőségi szénhidrátok közül a bab, a főtt kukorica és a főtt barna rizs a legjobb számukra. Emellett szépiát is adhatunk madarunknak, hiszen ez tökéletes kalciumforrás és csőrkoptató is egyben. Az ivóvizet naponta kell cserélni. Az etető és itató kiválasztásánál keressünk olyat, mely megfelelő a helynek, és a hozzáférhetősége is tökéletes.

  1. Igények

A papagájok szeretnek a középpontban lenni. Szereti, ha figyelnek rá és igyekszik folyamatosan felkelteni mások érdeklődését. Többségük igényli a közösségi életet, így ha nincs társuk, akkor a gazdáját, gazdáit fogja társnak tekinteni, és nagyon ragaszkodó lesz. Ha elegendő időt tudunk rá fordítani, akkor ezzel nincs is probléma. Beszélhetünk hozzá, simogathatjuk, azonban ha ezt nem tudjuk gyakran megoldani, akkor mindenképp ajánlott neki egy társ. Ha egyedül van kedvencünk, abba akár bele is betegedhet pszichésen.

Madár lévén igényli a társaság mellett azt is, hogy repkedhessen. Mikor kiengedjük a kalitkájából, figyelnünk kell arra, hogy minden ablak és ajtó zárva legyen, valamint olyan helyekre engedjük bemenni, ahol nem tud kárt tenni sem magában, sem pedig a lakásban. Folyamatosan figyeljünk rá, valamint hagyjuk nyitva a ketrece ajtaját, hogyha megunta a dolgot, visszamehessen pihenni.

Tartalomhoz tartozó címkék: egzotikus madarak