Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A téli állattartás feltételei

A téli állattartás feltételei

A téli időjárás sokszor óriási kihívás elé állítja az állattartókat és a bennük élő haszonállatokat is. Mik azok a feltételek, amiknek mindenképp teljesülniük kell ahhoz, hogy a zord mínuszokat sikeresen átvészeljék? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

A megfelelő pihenőhely és a hővédelem biztosítása

Az első és leglényegesebb szempont a megfelelően száraz, tiszta és huzatmentes pihenőhelyek biztosítása, ahol az állatok épségben vészelhetik át a legbarátságtalanabb éjszakákat is.

Az állatok méretét és mozgásigényét is figyelembe kell venni a választásnál. Lényeges még, hogy a biztonság és a könnyen tisztíthatóság kritériumainak is eleget tegyen!

A másik, rendkívül fontos kikötés a megfelelő hővédelem biztosítása.

Amennyiben nem folyamatosan zárt térben tartjuk állatainkat, hanem van kifutójuk is, akkor nem szükséges fűteni a belső teret, mert a hőmérsékletváltozás miatt jelentős kárt okozhatunk a jószág szervezetében. A folyamatos zárt tartás esetében viszont elengedhetetlen, hogy fűtsünk.

Erre a legalkalmasabb és legkézenfekvőbb módszer az infralámpa használata. Elsősorban a tavaszra jellemző hőmérséklet elérését segíti, amelyben az állatok kellemesen érzik magukat. Meg kell próbálnunk egyenletes hőmérsékletet létrehozni, mivel a fiatal jószágokra nagyon rossz hatással van, a gyakori hőmérsékletingadozás.

A szárnyasok esetében az ideális klímának különös jelentősége van, mivel ilyen hőfok mellett télen is rendszeresen tojnak.

Fontos emellett az is, hogy az ól ne legyen egész nap fény nélkül, mivel az állatok így azt fogják hinni, hogy éjszaka van. Amennyiben megoldható, természetes fényt is juttassunk az ólba, viszont ha ez nem elegendő, az infralámpa is hozzájárulhat a világításhoz. 

Tipp: Használjunk szobahőmérőt, amit az állatok magasságában helyezzünk el, a helyiség közepe felé.

Az élelmezés

A hideg beköszöntével az élelmezés is igényel némi átszervezést, a téli feltételekhez kell igazítanunk. Ebben az időszakban nagyobb energiatartalmú táplálásra van szükségük, mint egyébként.

Ha a gazda elhanyagolja a megfelelő takarmányozást és a hővédelmet, az állatok a szokásosnál több energiát kénytelenek felhasználni. A saját testhőmérsékletük fenntartása rendkívül megterhelő, ami kedvezőtlenül hat a súlyukra, a tojáshozamra, a tejhozamra, rosszabb esetben pedig betegséghez, hasmenéshez vagy szaporodási rendellenességhez vezethet.

A vízpótlás fontossága

A legellenségesebb időszakban a fagyveszély miatt a külső vízvezetékek sokszor használhatatlanok, így az állatok itatását rendszerint tartályok, fűthető itatók segítségével segítségével kell megoldanunk. Az itatók állapotát és épségét folyamatosan szemmel kell tartanunk! Ha a benne lévő víz megfagy, az állatok nem tudnak inni, ami már jelentősebb károkat okozhat.

Nem ajánlatos, hogy a víz 15 foknál hidegebb legyen. Amennyiben szükséges, az itatókat temperálni kell, azaz megfelelő módon melegíteni kell annak érdekében, hogy a fagyás ne okozhasson gondokat.

A mindennapos karbantartás

A téllel együtt csokorban jön a hideg, a hó és a jég, pont emiatt, nem feledkezhetünk meg a hómentesítés szükségességéről sem.

Mindig ügyeljünk arra, hogy csúszásmentes és hómentes felületen tartózkodjanak az állatok a balesetek elkerülése érdekében!