Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A téli madáretetés legfontosabb tudnivalói

A téli madáretetés legfontosabb tudnivalói

A téli madáretetés óriási mértékben segíti, hogy a hazánkban telelő madarak sikeresen átvészeljék a telet. Sok madárfaj választja az övezetünket az enyhébb téli időjárás miatt a zordabb, északibb vidékekkel szemben. A vadmadarak etetésével nem csak a kis jószágoknak segítünk: a megfigyelés élménye felbecsülhetetlen érték minden állatbarát számára. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a táplálásukról, hogy Te is könnyűszerrel belevághass!

Mikor kezdjük el a madáretetést?

Az etetési időszak általánosan az első fagyok beköszöntével kezdődik, és azok tartós megszűnésével végződik. Érdemes azonban már október közepétől megkezdeni, legfőképp, ha a száraz nyár miatt kevés mag termett, illetve, ha új helyszínt szemeltünk ki magunknak.

A legfontosabb a rendszeresség! A kis madárkák megjegyzik, hol találnak könnyen táplálékot és oda akár a következő években is visszalátogatnak. A keltetési időszak alatt ne etessük a madarakat, a kis fiókák nem tudják megemészteni az általunk kihelyezett táplálékot, ami a pusztulásukat is okozhatja!

Mit rakhatunk az etetőbe, és mit nem?

Röviden és tömören: olyan olajos és apró magvakat, amik nincsenek pirítva, sózva, emellett zsiradékot és almát. A napraforgómagot keverhetjük kölessel és muharral is, amit a kisebb testű madarak is könnyedén meg tudnak enni.

A választásunk nyugodt szívvel eshet a mogyoróra, dióra, pisztáciára és kesudióra is, de lényeges szempont, hogy itt is kezeletlen, pirítatlan és sómentes verziót használjunk.

Zsiradékként a vaj, a háj, a faggyú, a nem sózott szalonna tökéletesen megfelel. A cinkegolyók mindezt egyben tartalmazzák: faggyú és magok keverékből áll, nevével ellentétben, más kistetű madarak számára is tápláló csemege.

Az alma a kisebb és nagyobb testű madarak esetén is tápdús opció. Elég csak felszúrni bokrok, fák ágaira, illetve a földre szórni pár darabot.

A legtöbb rovarevő madár és rigó nem riad vissza a főtt tésztától, a főtt zöldségektől és a rizstől sem. Persze, ha ezekkel nem etetjük őket, akkor sem történik nagy tragédia, hiszen az előbb felsoroltakkal minden szükséges tápanyagot megkapnak.

A pékárukat és a kenyeret felejtsük el! Kevés esély van arra, hogy azonnal elfogyna! A pékáruk nagyon hamar erjedésnek indulnak, ami a madaraknak később komoly emésztőszervi gondokat okozhatnak, akár el is pusztulhatnak!

Ha nem vagyunk biztosak a döntésünkben, vásároljunk direkt vadmadarak számára készített eleséget!

Milyen madáretetőt vegyünk?

Sokszor megfeledkezünk a tényről, hogy a madarak igényei különböznek egymástól.  

A magevő fajok, a vörösbegyek, a rigók kedvelt táplálékgyűjtő helye a talaj, míg mások a magaslatokban, bokrok, fák ágai között keresgélnek.

Az etetők sokfélék lehetnek: talajetető (levelektől, ágaktól megtisztított földterület), függesztett kivitelű, ablak-és  ablakpárkány etető, dúcetető, de akár egy egyszerű tálca is.

Mire kell még odafigyelnünk az etetéskor?

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a madarak folyadékszükségletéről. Elég, ha egy cserépalátétbe langyos vizet öntünk és ügyelünk arra, hogy ne fagyjon be.

Az etetők tartalma és tisztasága rendszeres ellenőrzést igényel! A magok héja miatt sokszor úgy tűnhet, hogy tele az etető, holott már csak kevés használható táplálékot tartalmaz. Az etető tisztántartása is rendkívül fontos, a madárkák könnyen megbetegedhetnek.

Látogass el webshopunkba, ahol madáreleségek és madáretetési kiegészítők is várnak!