Menü

A vízpótlás fontossága

2022. 05. 25. 08:44:25
A vízpótlás fontossága Az állatoknál az ivóvíz megléte ugyanolyan fontos, mint a takarmány. Hiánya jelentősen befolyásolja a közérzetüket és a szervezetük működését. Testük általános mechanizmusaiban általános oldószerként és vivőanyagként funkcionál. A testhőmérséklet szabályozás fő alappillére: melegebb időben a bőrfelületen párologtatással, emellett a légutakon történő vízleadással segít a hűtésben. A szervezetük anyagcseréjében keletkezett anyagok eltávolítása is víz felhasználásával működik.

A folyamatokhoz szükséges vizet folyamatosan biztosítani kell. Ennek hiányában az állatok kiszáradnak, az emésztésük leáll és az általános egészségi állapotuk is romlásnak indul. Ezért kiemelkedően fontos, hogy mindig biztosítva legyen a kellő mennyiségű és minőségű víz. 


Tudvalevő, hogy a megfelelő ivóvíz-ellátottság az állat jóllét öt szabadságjogának egyike. Az ajánlott mennyiség több szemponttól is függ: testtömeg és termelőképesség, takarmányozás jellege, illetve a környezeti tényezők.  


Az állatok itatására lehetőleg ivóvíz minőségű vizet használj. A víz minőségét rendszeresen ellenőrizni kell! Ugyanúgy, az itató berendezések karbantartása, kutak tisztítása, fertőtlenítése is folyamatos kontrollt igényel! A folyó- és állóvizek nem alkalmasak haszonállatok táplálására, úsztatására, mivel összetételük ismeretlen!


 

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a jó itató?


A legfontosabb, hogy minden állatfajnak megfelelő itatót válasszunk! Az állatok típusától függően, a baromfik, nyulak és társaik különböző igényeket támasztanak a vízellátással szemben, ezért a megfelelő itatómegvásárlása előtt vedd figyelembe a tartott faj sajátos jellemzőit.


Tisztítása és fertőtlenítése alapkövetelmény! Legyenek megfelelő számban, méretben és körülbelül félnyak magasságban. Gondoskodjunk arról, hogy mindig tiszta ivóvíz álljon az állatok rendelkezésére. Téliesíthető legyen: homokozzuk fel a környékét, hogy a jég miatt ne csússzon, emellett, temperált vizű itatót alkalmazzunk.

Az önitatók kialakítása – megfelelő körülmények között – kényelmesen biztosíthatják a vízszükségletet. Az állatok igényük szerint, korlátozás nélkül használhatják.

 
Az önitatóknál oda kell figyelni:
•    olyan helyre kell rakni, ahol az állatok könnyen, akadálymentesen megközelíthetik
•    a vízszolgáltató képesség megfelelő egyenes arányban legyen a használattal
•    ne szennyeződhessen a víz
•    jól és könnyen tisztítható legyen
•    üzembiztos működés.

Baromfi és nyúl itatók 


 

A baromfik (csirkék, galambok, fürjek)  speciális itatórendszert igényelnek. A baromfiknak szánt itatókat mechanikusan vagy automatikusan látják el vízzel. A megfelelő itató kiválasztása függ az állatok számától, életkorától és az itató elhelyezésétől. A kicsi csibéknek alacsonyabb magasságú csibeitatóra van szükségük, hogy problémamentesen elérhessék. A galamboknak, akik imádnak fürdeni, pocsolni, kifejezetten galambok számára tervezett ergonomikus galambitatókat talál a webshopunk kínálatában. A galambok több bejáratot is használhatnak, így nincs lehetőségük megmártózni a vízben. Könnyen tisztán tartható, műanyag kivitelezés. 
 

A nyulak esetében a golyós öntitató a praktikus megoldás, hiszen semmilyen szennyeződés nem kerülhet a vízbe. Azonban, a nyúlitató tál sokkal közelebb áll a nyúl életviteléhez, hiszen természetes közegében pocsolyákból, tavakból elégítik ki folyadékszükségleteiket. A vizes tál tartalma viszonylag hamar és könnyen megtelhet kosszal, de a tisztítása egyszerű. 

A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés