Menü

Az ideális galambdúc kialakítása

Az ideális galambdúc kialakítása

A galambfélék, az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatóak. 42 nem és 313 faj tartozik a galambfélék családjába és egyre többen tartják otthon is őket, úgynevezett húsgalambként. A rendszerváltást megelőzően igazi nagy hatalom voltunk a húsgalambok tenyésztésében, viszont a számok rohamos csökkenésbe kezdtek a 90-es években. Ezt a szintet szeretné a kormány visszahozni nemzeti program segítségével és mivel a támogatásnak köszönhetően egyre több a galambtartó, érdemes lehet 1-2 mondatot szentelni a megfelelő galambdúc kialakításáról.

A galambokat két cél érdekében tartják: vagy a húsuk miatt tenyésztik vagy pedig postagalambnak, hisz tájékozódó képességük a legtöbb állatfajt kenterbe verik. A galambok tenyésztése az 1800-as években kezdődött el, hazánkban pedig 1882-ben alakult meg a Magyar Galambtenyésztők Országos Egyesülete, melynek mára már több, mint 10000 tagja van és több, mint 2 millió regisztrált galambot tartanak nyilván.

A galamb húsa igen kelendő a piacon, hisz különleges íze mellett magas fehérje tartalommal is rendelkezik. Emellett a postagalambsport szinte reneszánszát éli, világ és európabajnokságokat rendeznek belőle, ráadásul a Magyar Postagalamb Sportszövetség már nem egy díjat bezsebelt.

Állítsuk össze a galambdúcot

Két irányban indulhatunk a galambdúcok kialakításában. Vagy megépítjük a két kezünkkel vagy a kényelmesebb megoldást választjuk és kész galambdúcot vásárolunk, esetleg ezekből építünk ki egy nagyobb "hálózatot". Hazánkban a jellemző széljárás észak és északnyugati, így a huzat és levegőben terjedő betegségek megelőzése érdekében érdemes a dúcot déli és délkeleti fekvésű helyre telepíteni.

Fontos oda figyelni, hogy dúcot ne telepítsük erdők és rétek mellé, mert ilyenkor a rovarok és rágcsálók könnyen bejuthatnak, befészkelhetik magukat a galambjaink lakhelyére. Ez számos fertőzést vonhat maga után, ha esetleg tapasztalja, hogy sok rovar van a dúc körül és megjelentek a rágcsálók is érdemes lehet egy modern, rágcsáló írtó eszközt beszerezni. Ezeknél a helyeknél még az is veszélyt jelenthet, hogy a terményeknél használt növényvédő szerek szintén károsak lehetnek madarainkra.

Kezdőknek mindenképp azt javasoljuk, de akár haladóknak is, hogy érdemes a kertbe felhúzni a galambdúcot, mert ilyenkor egyszerűbb lesz tisztítani, kezelni, viszont mivel ilyen esetben könnyebben előfordul a nyirkosabb, párásabb légtér, bizony jobban oda kell figyelnünk a higiéniára. Fontos, hogy sokat szellőztessünk, tartsuk tisztán.

A tetőszerkezetnél fontos, hogy hő és nedvszigetelő legyen. Szerencsére a például nálunk kapható galambdúcok már alapból ilyen kialakításban kaphatóak, de ha magunknak szeretnénk megoldani, akkor egy cserépfedéssel egyszerűen megoldható, de itt is figyeljünk, hogy építsünk be szellőzőnyílásokat a cserepek közé. Utóbbiakat érdemes a padlózatba is beépíteni, de szerencsére előre elkészített dúcoknál ilyennel szintén nem kell foglalkoznunk.

Milyen kellékeket vásároljunk még?

Ha meg van a galambdúc, lassan jöhetnek is a galambok, de előtte szerezzük be a további alap kellékeket, azaz az etetőt, itatót és a fészket. A fészek kialakításához tökéletes a szárított dohánylevélszár, érdemes egy lepkeülőt is felszerelni, hogy jobban érezzék magukat a madarak, esetleg egy kellemes fürdető tál is növelheti a komfort érzetüket. Utóbbi ne legyen túl mély, egy 10 cm mélység tökéletes lesz madaraink számára. Itatókból nyugodtan vehetünk műanyagot, mert ez könnyebben tisztítható és nem is fog algásodni. A magasabb higiénia elérése érdekében érdemes dúcfertőtlenítőt is vásárolni, mellyel néhány időközönként a dúcot magát át kell tisztítani. Etetőt a galambállományunk számához mérten válasszunk, ne legyen kisebb, hogy elkerüljük a tülekedést az ételért.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Galamb Galambtartás
A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés