Menü

Az itatás

Az itatás

Minden élőlény számára létfontosságú szükséglet a víz. Így van ez háziállatainkkal is, ezért állataink itatása igen sarkalatos kérdés. Hiszen ahhoz, hogy egészségesen tudjuk őket tartani, minden nap friss, tiszta vizet kell biztosítanunk számukra. Ebben elengedhetetlen szerepe van az itató edényeknek. Lehet szó nyúl, galamb, baromfi, fürj stb. állományról az itató választásnál fontos hogy jól válasszuk, meg mit használunk. Azok a régi módszerek, hogy fogunk egy használaton kívüli zománcos edényt, a mai világban nem állják meg a helyüket. Egyrészt, ahogy szokták mondani, már az állatok sem olyanok, mint régen. A modern világban, ahol elképzelhetetlen a növénytermesztés vagy akár az ivóvíz vegyszerek nélkül ott valóban az állataink immunrendszere is gyengébb, mint a régi időkben. És így jobban oda kell figyelnünk, hogy egészségesen, tudjuk őket akár itatni is.

Az itató választásnál válasszunk az állatainknak megfelelő típust. Pl. valóban tud inni egy galamb a kiscsirkék nem használt itatójából, de valljuk be, nem a legpraktikusabb, mivel nem erre lett kifejlesztve. (nem megfelelő vízmélység, kevés vízmennyiség, lehet az itató túl alacsony vagy éppen túl magas stb.) Következő fontos szempont a méret. Vizsgáljuk meg, hogy az állatainknak mekkora a vízszükséglete, és az egy napon elfogyasztott víz mennyiségétől eggyel nagyobb méretű itatót válaszunk. Például ha van 20 postagalambunk, ők egy átlagos napon megisznak 3-4 liter vizet, akkor ne egy 3,5 literes itatót vegyünk, hanem egy 5 litereset. Mivel előfordulhat, hogy egy-egy napon nem a megszokott időben tudunk friss vizet adni, vagy több fiatal is van a fészekben, esetleg a megszokottnál sokkal melegebb van és galambjaink szomjaznak. Ilyenkor sokk éri a szervezetet, ami gyengíti őket, illetve a gyengébb fiatalok vizet kéregetve kipotyoghatnak a fészekből és el is pusztulhatnak. Következő, amit figyelembe kell vennünk, hogy praktikus legyen az igényeinket figyelembe véve. Itt gondolhatunk olyanokra, mint könnyen lehessen megtölteni, tudjuk könnyen és gyorsan tisztítani, esetleg olyan legyen a kialakítása, hogy könnyedén eltudjuk vinni a kerti csaptól az állatokig stb. Esetleg azt is érdemes figyelembe venni, hogy kompatibilis legyen az esetlegesen már meglévő itatómelegítőnkkel, ami a téli hónapokban nagyon hasznos tud lenni. Az itatóknál természetesen egy alap követelmény, hogy az állatok ne tudják bepiszkolni a vizet.

És bár nem ez a legfontosabb szempont, de ha már lehet, akkor legyen esztétikus. Hiszen jobb érzés tölt el minket, ha az állatainkat nem csak, jól de szépen is tartjuk.

 

A Royalfarm kínálatában biztosan talál megoldást a fürjektől a nyuszikon és galambokon át, a legnagyobb testű baromfikig mindeni számára. És még válogathat is különböző kialakítású, méretű és színű itatóink között, a legegyszerűbbtől a hálózatra köthető automata itatókig és az azokhoz tartozó alkatrészekig.

Ha esetleg nem tud dönteni, vagy nem találja a megfelelő megoldást, szaktanácsadásért hívja bizalommal ügyfélszolgálatunkat, hogy segíthessünk.

De keresheti standunkat a Monori kisállatbörzén is a Royalfarmos zászló alatt.

A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés