Menü

Háztáji nyúltartás – mire kell figyelni?

Háztáji nyúltartás – mire kell figyelni?

Mielőtt nekiállnánk nyulakkal foglalkozni, nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb információt szerezzük a nyúltartással kapcsolatban. Ahhoz, hogy a kezdeti fellángolást ne kudarc kövesse, elég sok tényezőre oda kell figyelnünk. Ebben a blogban összeszedtünk nektek néhány fontos tudnivalót, hogy te is örömödet és sikeredet leld a háztáji nyúltartásban.

Az első és legfontosabb tényező a nyúltenyésztésben hogy megfelelő anyanyulakat válasszunk, hiszen ezek kiesése és előnevelése igencsak költséges. Anyanyúlnak semmiképp ne süldőnyulat vigyünk haza, mert ezek kinevelése fajtától függően akár 8 hónapot is igénybe vehet. Míg a kisebb fajtájú nyulak előbb, körülbelül 6 hónapos korukban befoghatók szaporításra, addig a nagyobb testűeknél erre a nyolc hónapos kor a legoptimálisabb, tehát ha tehetjük, ilyen idős nyulat szerezzünk be anyanyúlnak.

A nyulak napi táplálékigénye 4-5 dkg szemes- vagy keverékabrak, 12-20 dkg széna vagy 50-60 dkg zöldtakarmány, így tartása nem kimondottan költséges. A nyúltartás meghálálja önmagát, egy évben 4-5 megfelelő anyanyúl után akár 70-80 utóddal is számolhatunk.

A nyúltenyésztést ne kezdjük túl sok nyúllal, elegendő 4-5 anya és egy bak nyúl. Később egy jó fedező fiatal bakhoz akár 10-12 anya is beosztható. Nagyon fontos a tenyészanyag megbízható helyről történő beszerzése, és semmiképp ne egy helyről szerezzük be az anyákat, és a bakot. Ha már tenyészérett, esetleg már befedezett állatokat szereztünk be, figyeljünk arra, hogy külön helyezzük el őket, és figyeljünk a megfelelő takarmányozásra, almozásra is.

Ha választási nyulakat választunk, 3-4 hónapos korukig nyugodtan tarthatjuk őket együtt, ezután válasszuk külön őket. Figyeljünk arra, hogy tenyészérett korban a bakot mindenképp tartsuk külön az anyanyulaktól. Etetéskor és itatáskor mindig a bak kapjon először, hiszen így nem érzi majd a nőstények közelségét, nem nyugtalankodik majd és rendesen eszik.

Ha az állatok vadak, valószínűleg nem bántak jól velük, jó bánásmód mellett azonban megnyugszanak majd, szelídek lesznek.

Az, hogy nagy-, közepes-, vagy kistestű nyulat tenyésszük egyéni döntés, mérlegelni kell azt, hogy rendelkezésünkre áll e megfelelő hely, és hogy mi az elsődleges célunk, a prémjéért, vagy a húsáért szeretnénk nyulakat tartani.

A tenyésznyulak választásánál figyeljünk arra, hogy március és május között született nyulakat válasszunk, mert a legéleterősebbek. A következő év januárjában, vagy februárjában már be is párosíthatók. Párosítás után az anya 30-35 napra szüli meg fiait, a fialás előtt 8-10 nappal már tegyük be a ketrecbe a fialóládát.

A kicsik 4-6 hét után elválaszthatók, ez körülbelül egy heti gondos munkát jelent. Minden esetben az anyát távolítsuk el a ketrecből, először fél napra, majd egy egész napra, csak éjszakára vigyük vissza. A harmadik nap már az éjszakát is külön tölthetik a kicsik. Ezután már két napot is külön tölthetnek, a picik. Figyeljünk arra, hogy az elválasztás alatt mindig jó szénát kapjanak a nyúlfiókák, mindig legyen a ketrecben friss hideg víz és nyalósó.  

Amikor már a nyulak süldő korba érnek, arra kell figyelnünk, hogy a fészek mindig legalább 12-15 fokos legyen, széltől, hidegtől, nedvességtől óvni kell őket. A növendéknyulak 3-4 hónapos korukig együtt lehetnek, ezután kell csak őket ivar szerint szétválasztani. Csoportos tartásra legmegfelelőbb a kifutós nevelőházban való tartás, hiszen a napfény és levegő kedvező hatásai miatt állataink élénkek, jó étvágyúak lesznek.

Ha ezekre odafigyelünk, biztosan sok örömünket leljük majd a nyúltartásban. Válogass ketreceink között itt, etetőinket itt, itatóinkat pedig itt találod.

A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés