Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan válassz jó vetőmagot?

Hogyan válassz jó vetőmagot?

Sokszor már az első lépésnél meg lehet alapozni a győzelmet, és sajnos ugyanígy a kudarcot is. A kiskertben is jellemzően ilyen mozzanat a vetőmag kiválasztása. Ha ebben a könnyűnek tűnő témában jól döntünk, akkor hatalmas lépést tettünk a siker felé. Ha nem, akkor hiába fáradozunk, nem igazán tudjuk megelőzni a kárt. Lássuk mire érdemes figyelni!

Honnan szerezd be a vetőmagot?

Az első és legfontosabb tanács, hogy csakis megbízható helyről, szakboltokból, gazdaboltokból vagy kertészetekből szerezd be a vetőmagokat! Ilyenkor alapból nyert ügyed van, hiszen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Megyei Kormányhivatalok felügyelik, hogy a vásárlók jó minőségű vetőmagot kapjanak az üzletekben.

Tervezz, kísérletezz, válogass

Mielőtt az üzletbe indulnál, érdemes jól átgondolnod, mit és hová szeretnél ültetni. Nyugodtan fogj egy papírt és egy ceruzát és tervezd meg a kerted minden apró szegletét. Egy kisebb területen akár ki is próbálhatod az új növényeket. A legtöbb üzletben hatalmas a választék, hiába keresel egyfajta zöldséget, biztos lehetsz benne, hogy azon belül rengeteg fajtát fogsz találni.

Hibrid mag – drazsírozott mag – vetőmagszalag?

Kísérletezhetsz hibrid magvakkal, amik rendkívül jó minőségűek és az átlagnál sokkal jobban ellenállnak a kórokozóknak is. 

Vannak úgynevezett drazsírozott vetőmagok is, amiknek az a különlegességük, hogy minden szem be van vonva gombaölő szerrel és különböző tápanyagokkal. Az áruk jóval magasabb, viszont kevesebbre is van szükséged belőlük. A vetést ezáltal pontosabban is végzed, biztosan nem szórsz ki túl sok magot egy helyre… ezért elhanyagolható az egyelés, így egyenletesebb lesz a kelés is. 
Amire fontos odafigyelned, az a nedvesség megőrzése. Minden vetőmagnál kardinális kérdés, de a drazsírozott vetőmagoknál feltétlenül szükséges. Lényeges: az aprómorzsás, asztalsimaságú magágy, a hengerezés létfontosságú feltétele az egyöntetű kelésnek.

A vetőmagszalag egy olyan dupla rétegű, puha papírszalag, amiben a két réteg közé megfelelő távolságra helyezik el a növények magjait. Vetéskor elég csak a megfelelő mélységbe elhelyezni őket. Az apró magvú virágoknál rendkívül hatékony megoldás (bársonyvirág, petúnia). Az ajánlott vízellátás biztosítására ebben az esetben is ügyelned kell.

A tasak és a rajta lévő információk

Te tisztában vagy azzal, hogy mit kell nézni a tasakon? Tudod, hogy melyik rövidítés mit jelent?
A tasakon a laikusok is észreveszik a vetőmag nevét… és a többi vajon mi lehet?
Szerepel rajta a vetőmag faja és annak fajtája, illetve a szaporítási foka. A szaporítási fokot „C” vagy „Z” jelöli, ami a hatóságok által ellenőrzött minőséget jelenti. 
Az „ST” (standard) a cégek által a saját ellenőrzésükben vett minőséget mutatja. 
Az azonosító szám/fémzárszám a tétel beazonosítására szolgál, nyomkövetéshez nélkülözhetetlen. 
A legutolsó csírázóképességi vizsgálat ideje azt jelenti, hogy melyik az a legfrissebb dátum, amikor a vetőmag megfelelt az előírt kitételeknek.
A tétel tömegét/magdarabszámát is megtalálod a csomagoláson a vegyszeres kezelés mivoltával (pontos név és hatóanyag megnevezéssel) együtt. Nem specifikus információ a kiszerelő neve és a szavatossági idő.

Régről megmaradt vetőmagok

Ha nem akarsz újabb vetőmagokat vásárolni, nagyon kritikus szemmel fürkészd át a tavalyról vagy akár azelőttről felhalmozott készletedet. Dobd ki azokat, amelyeknek már lejárt a szavatossági idejük, illetve bármi kétely is felmerül benned velük kapcsolatban. Ne felejtsd el, hogy a csírázás a vetőmag tárolásán, kezelésén és a vetési technológián is múlik.