Menü

Hogyan válassz megfelelő bográcsot?

Hogyan válassz megfelelő bográcsot?

Ahogy beköszöntött a tavasz, nem sokat kellett várni a kellemes melegre, a napokban szinte nyári időjárásban volt részünk. Ennek eredményeként szemmel láthatóan többen merészkedtek ki a szabadba sportolni, kutyát sétáltatni vagy éppen a családdal, barátokkal időt tölteni. Elindultak a ház körüli munkák is, szépülnek a kertek és végre a szabadtéri főzés szerelmesei is elővehették kedvenc felszereléseik. A bográcsozás napjainkban is nagy népszerűségnek örvend, különböző összejövetelek központi eleme. Te is szereted a bográcsban készült ételeket? Esetleg pont gondolkozol is rajta, hogy beszerzel egy jó kis edényt magadnak, amiben elkészítheted kedvenc fogásaid? Akkor ez a bejegyzés neked szól. Tarts velünk, hogy megtudd, hogyan érdemes választani!

Honnan ered a bogrács?

Talán nem is gondolkodtál még rajta, hogy mióta használunk bográcsot. Ha hiszed, ha nem, ősét, a cserépből készült üstöt honfoglaló eleink hozták magukkal a Kárpát-medencébe. Használata jellemző volt a nomád lovas népekre. Maga a bogrács szó egyébként oszmán-török eredetű, melynek jelentése rézüst. A rézből készült bogrács a 15. századtól volt jelen a főúri konyhákon, majd a 18. századtól már öntöttvas társaiban készültek az ételek. Ekkorra hazánkban széleskörűen használatban voltak. A 20. század innovációja, a zománcbevonat nagyban megkönnyítette a főzést, ugyanis a készülő fogások már kevésbé tapadtak le és égtek az edény falára. Akkoriban főleg a pásztorok kedvenc alkalmatossága volt, hiszen munkájuk hosszabb időre a szabadba kötötte őket. Az évtizedek alatt az otthonok konyhái egyre modernebbek lettek, így a bogrács használata szabadidős tevékenységgé szorult vissza, viszont ilyen formában napjainkig is népszerű módja a szabadtéri főzésnek.

Milyen legyen a bogrács formája?

Alapvetően kétféle típus közül választhatunk attól függően, milyen ételt szeretnénk elkészíteni. A gulyásbogrács vagy más néven alföldi bogrács felül szélesebb és lefelé keskenyedik. A kevésbé leveses egytálételek elkészítéséhez ajánlott, mint például a slambuc, lecsó, paprikás krumpli vagy a különböző pörköltek. A halfőző bográcsot bajai bográcsként is szokták emlegetni, hiszen ilyenben készül a híres bajai halászlé. Alakjában pont az ellentéte az előző típusnak, hiszen felül szűk és lefelé szélesedik. Ez azért fontos, mert így hosszabb ideig tud magasabb hőfokon főni benne az étel, miközben kevésbé párolog el róla a lé. Mint a nevéből is látható, kitűnő választás halételekhez.

Mekkora méret az ideális?

Felmerülhet a kérdés a választékot nézve, hogy mégis mekkora űrtartalmú bográcsot válasszunk. Ez attól függ, hogy mekkora társaságnak főzünk. Ha például csak egy négyfős családnak készülnek az ételek, nem érdemes nagyot venni, hiszen a kevés alapanyag könnyen odaéghet. Viszont azt is szem előtt kell tartani, hogy optimális esetben a bográcsot csak a 3/4-éig töltsük. Ha gyakori nálatok a bográcsozás hol kisebb, hol nagyobb társasággal, érdemes két méretet is beszerezni.

Amennyiben bogrács vásárlása előtt állsz, nálunk mindkét típust megtalálod különböző méretekben, illetve a megfelelő állványt is be tudod hozzá szerezni. Nézz körül választékunkban!

A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés