Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Jó biznisz a fürj tartás?

Jó biznisz a fürj tartás? Kis helyen tartható, takarmányozása könnyen megoldható, tojással (és akár hússal) is ellátja a családot. Ezek talán a legfontosabb érvek a fürj tartása mellet, no de járjunk egy kicsit utána, hogy anyagilag megéri-e fürjet tartani?

Miből származhat bevételünk?

Talán ez érdekelheti a legjobban az olvasót: miből tudunk bevételt generálni a fürjeinknek köszönhetően. Vegyük szépen sorjában őket.

- Napos fürj értékesítése
- Előnevelt fürj értékesítése
- Kifejlett fürj értékesítése
- Fürj hús értékesítése
- Étkezési fürjtojás értékesítése
- Tenyésztojás értékesítése

Ezeket az eladásokat több helyen is lebonyolíthatjuk, hisz árulhatjuk őket háznál, kimehetünk piacra vagy felkereshetünk boltokat, üzletláncokat, hisz mostanában egyre divatosabb helyi termelőktől vásárolni a különböző alapanyagokat.

Néhány alapvető információ a fürjekről

Fontos néhány alapvető dolgot tudni a fürjről, mielőtt belevágunk a tartásukba, hisz azért számolnunk kell a fejlődési időszakokkal. Kezdjük az alapoknál. A fürj a a madarak osztályának tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartozik. Eurázsiai madárfajról van szó, tehát mind a két kontinensen őshonos és az európai vad alfajok Észak-Afrika területeire vonul, hogy télen melegedjenek egy kicsit.

A fürj évente 2-3x fog tojást rakni, melyeken 16-17 napig kotlik. Általában a fészekalj 9-13 tojásból áll és a kotló csak a legvégső esetben hagyja magára tojásait. Sokan azt hiszik, hogy a fürj nem tud repülni, de ez nem igaz, bizony a fürj röpképes madár. Fontos még tudnunk ha nevelésre adjuk a fejünket, hogy a fürjek három-négy hónapos korukra válnak ivaréretté.

Lássuk azt a tojást

A fürjtojás legtöbbször nem haladja meg a 10 grammot, ráadásul energiatartalma sem túl sok, alig van benne 15 kilokalória. Ha valaki itt most elhúzta a száját, hogy na hát akkor meg mi olyan nagy szám a fürj tojásban, azoknak most jönnek a meggyőző információk, ugyanis bár kevés az energiatartalma a fürjtojásnak, beltartalma annál értékesebb. Tele van fehérjével,A, B1, B2, C, D3 és E-vitaminnal, ásványi anyagokkal, mint például foszforral, káliummal, vassal vagy cinkkel. Szív és érrendszeri betegek bátran fogyaszthatják, hisz koleszterin szinte elhanyagolható benne.

Belevágjunk-e?

A fürjtartás biztosan munkát fog igényelni. Oda kell figyelnünk állatainkra, biztosítani kell folyamatosan táplálékukat, tisztítani a helyüket, de mivel kisállatokról van szó, ez nagy valószínűséggel csak az elején jelent sok munkát. Ha tudjuk, hogy biztosan lenne felvásárló (például sokat járunk piacra és tudjuk, hogy többen keresik a fürj tojást) akkor bátran vágjunk bele. Na de nézzünk néhány árat is.

18 db-os fürj tojás - 749 Ft (Tesco)
4 db, 16 dkb-os fürj hús - 600-705 Ft (fürj.hu, rozmar.hu)
Tenyésztojás - 31-71 Ft (fajtától függ, fürjelado.hu)
5 hetes tojó - 650 Ft (fürjelado.hu)
6 hetes tojó - 750 Ft (fürjelado.hu)
7 hetes tojó, amelyik már tojik - 800 Ft (fürjelado.hu)
 

Tartalomhoz tartozó címkék: fürj tartás tartástechnológia