Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Minden, amit az egészséges fürj neveléséről tudni kell 2. rész

Minden, amit az egészséges fürj neveléséről tudni kell 2. rész Kétrészes cikksorozatunkban az egészséges fürjtartás alapjairól olvashat. A második rész a biztonságos környezet megteremtésébe, a fürjek megfelelő táplálásába és lehetséges betegségek kockázataiba nyújt betekintést.

Biztonságos környezet létrehozása fürjei számára

A fürjmadarak tenyésztése kifizetődő és élvezetes élmény lehet, de fontos, hogy biztonságos környezetet teremtsünk számukra. Annak érdekében, hogy madarai egészségesek és boldogok legyenek, megfelelő tartási követelményeket kell biztosítani számukra. Ez magában foglalja a menedéket a szélsőséges időjárási körülményektől, annak biztosítását, hogy elegendő hely álljon rendelkezésükre a szabad mozgáshoz, és biztonságos helyet biztosítson számukra a tojásrakáshoz. Ezenkívül fontolóra kell vennie a madarai igényeinek leginkább megfelelő elhelyezést, például beltéri vagy kültéri ketreceket vagy madárházakat. Ha megfelelő környezetet teremt fürjmadarai számára, biztosíthatja, hogy az elkövetkező években egészségesek és boldogok maradjanak.

Elengedhetetlen beszerezni minden olyan kelléket, amire szüksége lehet. 
Ha télen is szeretné, hogy fürjei tojjanak, melegre és fényre lesz szükségük. A fürjek környezetét ajánlott 15-20 °C fok közötti hőmérsékletre felfűteni, napi 12 -14 óra fény biztosítása mellett. A helyiség nagyságától függően a mélyalom, illetve a fürjek saját testmelege is hozzásegít pár fokkal a terem fűtéséhez. Rendkívül fontos tényező a megfelelő szellőztetés, hiszen a túl párás levegő kedvez a kórokozóknak. Táplálékukat télen ajánlott olajos magvakkal (napraforgó) kiegészíteni.

A megfelelő táplálék- és etetési menetrend kiválasztása fürjeknek

A fürj megfelelő etetése elengedhetetlen egészségük és jólétük megőrzéséhez. A fürjeknek speciális étrendre, valamint meghatározott etetési ütemtervre van szüksége ahhoz, hogy egészségesek és aktívak maradjanak. Ha tudja, hogy mely táplálékforrások a legmegfelelőbbek a fürj számára, az segíthet biztosítani számukra a szükséges tápanyagot. Szintén fontos megérteni az egészséges fürj takarmányozási követelményeit annak biztosítása érdekében, hogy megkapják a szükséges tápanyagokat. 
Minden fürjtápnak tartalmaznia kell nyersfehérjét, nyersolajokat és a zsírokat, emellett, nyers rostokat és ásványi anyagokat is, mint például kalciumot, nátriumot, foszfort és magnéziumot, valamint aminosavakat, például lizint és metionint.

Rendkívül fontosak a pontos arányok a kiegyensúlyozott étrendhez! Szerencsére ma már rendelkezésre állnak speciális táplálékkeverékek a fürjek számára is. 
A felneveléshez (legfeljebb 6 hetes korig) alkalmas a nitrogéntartalmú anyagok körülbelül 24% -át tartalmazó takarmánykeverék. 
A tojástermelés érdekében a fürjeknél a 7. hétről át kell térni a kb. 19% nitrogént tartalmazó keverékekre. 
A fürjek hizlalása mindössze 6 - 7 hétig tart.

Lehetséges betegségek

Az egészséges fürj kifejezetten tevékeny, mozgékony, rendkívül aktív, a tollazata fényes és sima és jó étvágyú. Magas védettségük van a vírusos fertőzésekkel szemben. A rosszul megválasztott, szegényes táplálkozás, a nem megfelelő körülmények, a rossz kezelés azonban oda vezethet, hogy a nőstények vízen, táplálékon és levegőn keresztül megfertőződnek.

Fontos a madarak folyamatos vizsgálata, és az első tünetek észlelése esetén intézkedni kell! 

  • A túlzott fehérjebevitel köszvényhez vezethet. 
  • Az A-vitamin hiánya esetén, a fürjek szemhéja megduzzadhat és váladékozni kezdhet.
  • A D-vitamin hiánya az ujjak, a karmok és a csőr betegségeihez vezethetnek.
  • A szükséges ásványi anyagok elégtelen mennyisége hátrányosan érinti a tojások héját, puhává válhatnak vagy akár teljesen hiányozhatnak is.


A fürjtartásban a legfontosabb az állatbarát környezet és bánásmód, hogy a fürjek egészséges fejlődése biztosítva legyen. Termékeink ebben nyújtanak megoldást a fürj tartóknak. Válogasson etetőink, itatóink, ketreceink és nagy választékú kiegészítőink között.