Menü

Néhány tipp baromfineveléshez

Néhány tipp baromfineveléshez

A nyár beköszöntével a gazdák életében általában a baromfinevelés kapja a főszerepet. Fontos, hogy baromfivásárlás előtt is kellően felkészüljünk és előkészítsünk mindent, amire az állatoknak szüksége lesz, az alvóhelyüket, etetésüket, itatásukat, valamint kisbaromfik esetében a megfelelő hőmérsékletet.

Nézzünk néhány tippet a baromfitartással kapcsolatban, amik sokat segíthetnek az új gazdáknak, de akár az évek óta ezzel foglalkozó gazdáknak is.

1. Elsőként ki kell alakítanunk a megfelelő helyet, ahol a kiscsirkék, kiskacsák, stb. biztonságban lesznek és biztosítani tudjuk nekik a megfelelő körülményeket. Ezek közé tartozik a kellően meleg környezet, amit a legtöbb esetben infralámpákkal szoktak megoldani, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módszer, ugyanis csak fel kell akasztanunk a kis baromfiak fölé, az előkészített tyúkólban.

2. A második legfontosabb dolog az etetés. Nagyon kell ügyelnünk hogy mivel etetjük újonnan vásárolt baromfiainkat, hiszen sok minden függ az etetéstől. Táppal való etetés esetén nagyobb lesz a súlygyarapodás, azonban a hús minősége jelentősen romolhat. Érdemes az első héten granulált táppal etetni a baromfikat, azonban utána fokozatosan csökkenteni a táp mennyiségét és pótolni különböző takarmányokkal, melyeket bármely takarmányboltban beszerezhetünk. Az, hogy milyen típusú etetővel etetünk, szinte teljesen mindegy. Használhatunk tálkát, vályút, de akár önetető tálat is. A lényeg, hogy folyamatosan legyen előttük a táplálék, hogy bármikor ehessenek, amikor csak kedvük tartja. Itatóból azonban érdemes beszerezni egy egyszerű önitatót, hogy az állatok folyadékellátása folyamatos legyen.

3. A baromfik 4 hetes koruktól kezdve tartózkodhatnak kint a szabadban, ám itt is nagyon fontos a fokozatosság, hogy ne rögtön egész napokra engedjük ki őket a szabadba. Az első napokban inkább csak néhány órára, amit fokozatosan növelhetünk. Azonban estére mindenképpen zárjuk be őket a tyúkólba, hiszen csak ezzel óvhatjuk meg őket a meghűléstől és az esetleges ragadozóktól, akik bánthatják őket. Ha szükséges, akkor esténként is alkalmazhatjuk az infralámpát, amit segít fenntartani a megfelelő hőmérsékletet, hogy a baromfiaink egészségesek legyenek.

+1. Ami szintén az elengedhetetlen dolgok közé tartozik, hogy biztosítsunk egy olyan területet, ahol a csirkék tudnak szabadon kapirgálni, ne csak egy betonos placc legyen kialakítva. Emellett a szállítás során fontos, hogy gondoskodjuk arról is, hogy megfelelő hőmérséklet legyen, valamint, hogy ne legyen huzat, mert kisebb korukban nagyon könnyen meghűlhetnek.

A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés