Menü

Néhány tipp egzotikus madarakhoz

Néhány tipp egzotikus madarakhoz

Napjainkban egyre több olyan állattaróval találkozhatunk, aki valamiféle egzotikus állatot vagy állatokat tart. Ezek lehetnek hüllők, emlősök, de akár madarak is. Ezen állatok közül némelyik tartásához azonban szükséges engedély.

Az említett állatartók között sajnos akad olyan is, aki csupán azért szeretne valamiféle egzotikus madarat tartani, mert úgy gondolja, hogy a madarak nem igényelnek annyi törődést, mint más állatok. Ez azonban a legtöbb esetben nem így van, hisz a legtöbb esetben sokkal tovább élnek, mint például a kutyák, macskák.

Emellett általában sokkal több piszkot hagynak maguk után, valamint sokkal hangosabbak is, mint a hétköznapi háziállatok. Ezen kívül természetesen az orvosi kezelések is sokkal drágábbak, hisz megfelelő szakemberhez kell vinnünk, mert egy átlagos állatorvos nem minden esetben tudja biztosítani a madarak ellátását. Mindezek mellett néhányan azért döntenek például a lakásban tartott állatok közül az egzotikus hüllők mellett, mert így elkerülhetik a rengeteg állatszőrt a lakásban. A legtöbb egzotikus madár általában különleges bánásmódot, valamint különféle ismereteket igényel, ezért fontos, hogy mielőtt ilyen állatot vásárolunk/fogadunk örökbe járjunk utána minden lényeges információnak, naponta hányszor és mivel kell etetni, mekkora helyre van szüksége, valamint hányszor kell kiengednünk a ketrecéből, amikor szabadon repkedhet a szobában, teremben.

Ha esetleg már rendelkezünk bármiféle háziállattal, érdemes fokozatosan összeszoktatni őket az újabb családtaggal. Madarak esetében érdemes a ketreceket eleinte távolabb tenni egymástól, majd fokozatosan egyre közelebb. Így körülbelül a második hét elteltével már megszokják egymás látványát és nem fognak egymásra támadni. Abban az esetben, ha nem megfelelően bánunk a háziállatainkkal, akár veszélyessé is válhatnak. Bármilyen állat tartása esetén, fontos átgondolni mielőtt belevágnánk, hogy mekkora felelősséggel is jár ez az egész állattartás. Érdemes mérlegelni, hogy hosszútávon képesek vagyunk-e biztosítani számukra a megfelelő körülményeket, hisz ez nem csak 1-2 hétre vagy hónapra szól. Ha nincs lehetőségünk állattartásra otthonunkban, érdemes ellátogatni különböző állatkertekbe, de akár már olyan kávézóban is fogyaszthatunk, ahol különböző egzotikus állatok vesznek körül minket. Az ilyen helyek arra is tökéletesen alkalmasak lehetnek, hogy kicsit közelebbről megismerjük az állatokat, hogy mire is van szükségük.

A  leggyakrabban tartott egzotikus madarak közé tartozik például a papagáj számtalan fajtája, a kanári, a kakadu, valamint a pinty. Ha végül papagáj mellett döntünk, érdemes először egy kisebb fajtájával kezdeni, mert azon madaraknak nincs szükségük nagyon speciális táplálékra, amik nehezen beszerezhetőek. Azonban vitaminokra, valamint kiegyensúlyozott étrendre, ahogy az embereknek, nekik is ugyanúgy szükségük van, hogy megőrizhessék egészségüket.

A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés