Menü

Nem minden papagáj beszél

Az egzotikus madarak közül kétség kívül a papagájok keltik fel leghamarabb az emberek figyelmét. Nem csak színes tollazatukról ismertek azonban, hanem arról is, hogy egyes papagájok „tudnak beszélni”. Mielőtt azonban komolyabb kommunikációra asszociálnánk, fontos leszögezni, hogy ezek leginkább csak hangutánzások, amelyre csak az okosabb fajok képesek.

Melyek ezek?

Például a színéről legismertebb arapapagáj, a jákópapagáj, az amazonpapagáj, a kis sándorpapagáj, a barátpapagáj és a hullámos papagájok. A dobogós helyet a jákópapagáj viszi, amely ismert tiszta beszédéről, és képes akár 500 szót is megtanulni, de a régen szerzetesek által szentnek tartott kis sándorpapagájnak sincs oka a szégyenkezésre. Sok videó található kis celeb madarunkról az interneten, ahol hosszas részleteket szaval például a Bibliából. A barátpapagájok azonban nem csak az emberi hangot tudják utánozni, hanem a háztartási gépek hangját is, például a mikrót vagy a telefoncsörgést is. Ha tehát társaságra vágyunk, a papagájok nagyszerű társalkodóként is funkcionálhatnak. Már csak arra kell figyelnünk, hogy ne használjunk előttük csúnya szavakat, mert könnyen megjegyzik, akár a kisgyerekek.

Tanításuk persze nem egyszerű. Sziszifuszi munka, amely egy idő után egyszer csak megtérül. Az arapapagájoknál például a jellegzetes aa-raa szóból formálhatunk hello-t, a hullámos papagájoknál pedig a Gyuri szó viszi a pálmát. Ezt anélkül is gyakran kimondják, hogy már tanulták volna.

 

De hogyan is kell tartani egy papagájt, mik a szükségletei?

Egyes papagájoknak játékokra van szükségük, foglalkozni kell velük, s többsége bizony igényli más papagájok társaságát is. Attól függően, hogy mekkora papagájt tartunk, vagy hányat, a szükséges ketrec mérete is változó. Prémium minőségű, széles kínálatunkból azonban bőven akad választási lehetőség kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt.

Egy ketrecbe természetesen szükség van még etetőre, itatóra, és akár egyéb felszerelésekre, kiegészítőkre is, úgy, mint műtojás, fészek, fészek bélés, stb., hogy kis kedvencünk otthon érezhesse magát.

A táplálást tekintve főleg a magvakat kedvelik, de adhatunk nekik mellé gabonapelyhet, alig érett gyümölcsöket, zöldségeket is. Utóbbiak közül például adható a paprika, répafélék, retekfélék, édesburgonya, friss zöldborsó, brokkoli, stb. Mivel a papagájok szeretik a „kihívásokat”, ha élelemszerzésről van szó, az etetés is egy kiváló lehetőség a papagájok mozgásra, játékra való ösztönzésére. S ha már játék, nem árt tudni, hogy a fürdés és pancsolás nem csak nekünk, hanem számukra is egy remek szórakozási lehetőség. Tehetünk például a ketrecbe vizet erre a célra is, de fontos, hogy mindig tiszta víz álljon a rendelkezésükre.

Tartalomhoz tartozó címkék: egzotikus madarak hír
A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés