Menü

Évszázados foglalkozásból modern verseny - A postagalambászat története

Évszázados foglalkozásból modern verseny - A postagalambászat története Sötét szárnyak, sötét hírek - Mondta mindig Ned Stark a Trónok Harca című sorozat első évadának egyik főszereplője. Nem véletlenül a sorozat nagyurainak egyik leggyorsabb hírközlő eszköze volt a holló, hisz George R.R. Martin óriási eposza a valóságból táplálkozott. Galambokat már kr.e. 500 körül is használtak hírvivés céljából az akkori rómaiak és görögök és ez a szokás a mai napig életben van csupán annyi változás történt, hogy mindez versenyek keretein belül zajlik, de néhány Trónok harca rajongó, még így is szeret felkiáltani a versenyeken: "Holló érkezett Királyvárból"!

Hirvivőből versenyző

Ahogy fentebb is írtam már, a hírek gyors közlésére régen a madarak szolgáltatták a legjobb megoldást. Olyannyira gyors hírközlési forma volt, hogy az ókori Abbászida Birodalom, a mai Iraktól egészen az észak-afrikai Atlanti-óceán partjáig terjedt, több tízezer madárból álló állományt tartott fenn, hogy az óriási birodalom ügyeiről minden tartomány vezető és az uralkodó maga is a lehető leggyorsabban értesüljenek. Olyan híre volt ennek a hírközlési módszernek, hogy amikor a mongol birodalom hódító hadjárata elérte az Abbászidaiak fővárosát, Bagdadot, a városiak lemészárlása mellett a legfontosabb feladata a harcosoknak a posta madarak leölése volt.

Fontos szerepe volt a postagalamboknak az első és második világháború során is. Olyannyira fontos szerepet töltöttek be a harcok során, hogy harminckét galamb még brit katonai kitüntetést is kapott szolgálataiért. A Dickin-medál a Viktória-kereszttel egyenrangú kitüntetés volt, melyet állatok számára adhattak.

Manapság inkább csak versenyzésre használja az ember a postagalambokat. erre évente megrendezett versenyek szolgáltatnak lehetőséget. Idén (2020) a nemzetközi nagyverseny például itt volt közép-európában, Prágában.

Hogyan tájékozódnak?

Erről egyelőre megoszlik a tudomány, de kétféle nézet került "uralkodó" pozícióba a kutatók között.

1. A galambok, a föld mágneses mezejének csekély változásait veszik figyelembe a tájékozódáshoz. A csőrük felső részében található összetett idegi struktúra, mely kétféle vasoxidot is tartalmaz, lehetővé teszik az állatok számára, hogy kvázi iránytűként funkcionáljon számukra ez a testrészük.

2. A galambok szaglásuknak köszönhetően tudnak tűpontosan tájékozódni és "szagtérképet" készítenek a berepült területekről.

Mettől meddig tart a galambszezon?

A postagalambsport igen elterjedtté vált a 20. században, kezdetben úri sportnak számított, de ma már bárki űzheti, nem túl drága beszerezni a galambász felszereléseket és a sportegyesületek is nagy segítségére vannak az érdeklődőknek. Magyarországon a Magyar Postagalamb Sportszövetséget 1882-ben alapították és azóta is aktív résztvevőik a nemzetközi és hazai versenyeknek.

A repülési szezon április közepétől egészen szeptember végéig tart. Ilyenkor a postagalambászok szervezett repüléseken vesznek részt galambjaikkal, melyet hosszú galamb kiképzés előz meg. A galambász egyesületek ezekben a kiképzésekben rengeteg segítséget nyújtanak sőt, közös tréningeket is tartanak, hogy az újonnan a sporttal ismerkedőknek könnyebb dolguk legyen.

A verseny legfontosabb tényezője a madaraknál a motiváció. Megfelelő motivációval bármilyen akadályt legyűrnek a galambok. Párok esetén ez a motiváció adja magát, hisz a fészekbe való visszatérés, a tojások biztonságban tudása az ami hajtja őket, viszont előfordulhat, hogy olyan madarat szeretnénk versenyeztetni, amely "egyedülálló". Nem szabad engedni, hogy a hím és tojó szaporulatot hozhasson, így bármelyik félt hagyjuk otthon, a másik motivációja az lesz, hogy eljusson hozzá.

Ezek a versenyek sem múlnak el csalás nélkül

Történt egyszer, hogy a 2018-as 16. Shanghaji versenyen Gong és Zahng galambászok madarai rekord idő alatt értek be a Shanghaji célba. Nem csak az első helyezést szerezték meg, de övék lett a második, harmadik és a negyedik hely is, ezzel pedig több, mint 44,5 millió forintnyi jüant nyertek. A 700 km-es út megtétele, ilyen idő alatt felkeltette a többi versenyző érdeklődését, viszont a két versenyző a kérdések sokaságára nem tudott rendes választ adni, először azt nyilatkozták, hogy a madaraik már meg is haltak, eltűntek, majd a nyereményt sem szerették volna átvenni. Ezutóbbi a versenyszövetség gyanúját is felkeltette és feljelentést tettek. Ezután derült ki a turpisság.

Gong és Zahng csupán egy útvonalat tanított be a galamboknak, majd az ottani "pihenő állomáson" tejes dobozba rakták a madarakat és gyorsvonattal elutaztak a célegyenesig, majd pár sarokkal korábban elengedték a galambokat, melyek így szuper idő alatt értek célba. A csalásért 3 év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, valamint 1,2 millió és 800 ezer forintnak megfelelő büntetést.

Tartalomhoz tartozó címkék: Galamb Galambtartás
A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés