Menü

Tavaszi megújulás

Tavaszi megújulás

Aki kertes házban vagy esetleg falun, tanyán lakik, az tudja, hogy a kertet folyamatosan gondozni, ápolni kell. Házunk udvarát használhatjuk haszonnövények termesztésére is, viszont ma már a legtöbb kertesház udvarán csak dísznövények találhatóak, bár ezek is sokat tesznek környezetünkért és a friss levegőért, hiszen már néhány növény ültetésével is sokat tehetünk a természetért.

Ám ami talán a leggyakoribb manapság, az a különböző rózsakertek, virágoskertek, melyek jelentős mértékben fel tudják dobni telkünket. Bár ezeket is ugyanúgy kapálni, gereblyézni kell, de emellett olyan kisebb virágokat is ültethetünk bele, amik között nem nő a gaz, így ez, ha csak kis mértékben is, de meg tudja könnyíteni a gondozását az ilyenféle díszkerteknek.

 

A haszonnövények termesztésével főként a falvakban, tanyákon foglalkoznak, hiszen ott áll rendelkezésükre az ehhez elegendő nagyságú földterület. Ezek közé a növények közé sorolhatjuk a különböző gyümölcsfákat, gyümölcsöt termő cserjéket, valamint az összes konyhanövényt, de idetartoznak esetlegesen a faiskolák is, amik néhány év elteltével biztosítani tudják a fűtésszezonban a tüzelőanyagot. Ezen felül természetesen nem feledkezhetünk meg a szőlészeti területekről sem, amiknek köszönhetően az ízletesebbnél ízletesebb szőlőket és a belőlük készült finom és zamatos borokat kóstolhatjuk.

Továbbá egy udvar tökéletes hely lehet bármiféle családi, baráti összejövetelre, hiszen a melegebb évszakokban remek hangulatot teremthetünk egy közös délutáni szalonnasütéssel vagy bográcsozással, amit akár szalonnasütő nélkül is könnyen megoldhatunk, hiszen egy bogrács állvány segítségével szinte bárhol főzhetünk egy ínycsiklandó babgulyást, pörköltöt vagy épp halászlevet.

Emellett ha esetleg inkább a késői órákban szeretnénk ezt a programot megvalósítani, akkor egyszerűen gondoskodhatunk a világításról is, amivel sokkal hangulatosabbá tudjuk tenni az egész kertet és akár télen is kellemes légkört tud biztosítani, hiszen a téli hónapokban már elég korán sötétedik, de ezzel ezt az akadályt is könnyedén legyőzhetjük. Ezzel szemben a nyári hónapokban inkább szeretnénk elkerülni, hogy a tűző napon legyünk, tökéletes megoldás lehet egy árnyékoló, ami nem csak a leégés ellen nyújt védelmet, de elhozhatja kertünkbe a tengerpartok hangulatát is.

 Ami a környezetvédelemmel kapcsolatban még nagyon fontos szerepet játszik, az a hulladékgyűjtés. Sajnos nem minden embertársunkat foglalkoztatja ez a téma, pedig az eldobott szeméttel nem csak a környezetben tesz kárt, de hatással van a többi emberre is és a későbbiekben az ő gyermekeinek életére is hatással lesz. Egy kinti hulladékgyűjtővel viszont ezeket az embereket is motiválhatjuk és sokat tehetünk környezetünkért.  

 

Kertünk gondozása rengeteg időbe és energiába kerülhet a telek méretétől függően, de ezzel nem csak telkünk együttes megjelenését tesszük bámulatossá, de környezetünk is hálás lesz a sok növényért. Emellett ma már rengeteg dolog van, ami megkönnyítheti, felgyorsíthatja a kertben végzett munkákat.

A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés