Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tavaszi teendők a kertben

Tavaszi teendők a kertben

Sok kertész számára a tavasz az év azon időszaka, mikor végre elkezdheti előkészíteni a kertet a növények számára. Azonban ahhoz, hogy egész szezonban élvezhessük a gyönyörű virágok szépségét és a zamatos gyümölcsöket, friss zöldségeket, számos teendő van a tavaszi kertben.

Az egyik elsődleges feladat a kert teljeskörű átnézése: kezdjük a téli talajtakarás eltávolításával, szedjük össze a száraz ágakat, faleveleket. Az elhalt vagy beteg növényeket távolítsuk el!

 

Miután minden lomb- és levélmaradványt, elhalt növényi részt eltávolítottunk, ezután következhet a munka java:

 

Talaj előkészítése

Ez a művelet magában foglalja a föld lazítását, a talajminőség javítását és a trágyázást: a talaj minőségére különösen nagy gondot kell fordítani, hiszen elengedhetetlen, hogy növényeinket kártevőktől mentes környezetben neveljük, és ideális terméshozamot érjünk el. A talajlazítást kapával vagy más talajlazító eszközzel is megtehetjük. A felső rétegbe gereblyézzünk be komposztot, érett humuszt vagy szerves trágyát.

 

Ágyások előkészítése: a talaj megfelelő előkészítése után következhet az ágyások kialakítása. Ennek a műveletnek csak akkor kezdjünk neki ha a talaj már kellően száraz. Ezután húzgáljuk ki a gyomokat és alakítsuk ki az ágyásokat.

 

Palánták kiültetése: tavasszal jön el az ideje a magról nevelt palánták kihelyezésének. Fontos, hogy a talaj hőmérséklete ekkor már elérje legalább a 12-13 °C-ot, valamint az, hogy az éjszakák se legyenek hűvösek, nehogy növényeink megfázzanak. Öntözésükre különös figyelmet kell fordítani, hiszen ahogy növekednek, egyre nagyobb a vízigényük.

Veteményezés: ezt a feladatot márciustól májusig végezzük, viszont 5 fok alatt nem javasolt hozzákezdeni a fagyásveszély miatt. Az öntözésre és a gyomlálásra itt is nagy hangsúlyt kell fektetni.

 

Ültetésnél és veteményezésnél figyelembe kell vennünk a növények fényigényét, vízigényét és a talaj típusát, és ezek szerint kihelyezni őket a kert különböző részeire.

 

Fák ültetése és metszése: elsősorban tavasszal és ősszel van a fák ültetésének időszaka. Nagyon fontos, hogy rendszeresen locsoljuk kis fáinkat, mert a forró, száraz nyarak túlzottan legyengíthetik őket. Gyömölcsfáknál már most elvégezhetjük az alakító metszést.

Már meglévő gyümölcsfáinknál termőre metszéssel növelhetjük termőképességüket, így a gyümölcsök szebbek és nagyobbak lesznek.

 

Permetezés: érdemes ilyenkor lemosó permetezést végezni. Nem szükséges erős vegyszereket használni, inkább a mennyiség legyen a meghatározó. Úgy permetezzünk, hogy minden ágra bőven jusson a permetszerből.

 

Füvesítés: áprilisban már a fűmagot is el lehet vetni a kertben. Fontos azonban, hogy a munkálatokat csak akkor kezdjük el, ha a talaj átlaghőmérséklete elérte a 10-15 °C-ot.

 

Öntözés: Már most érdemes a forró nyári napokra gondolni és átvizsgálni az öntözési rendszert, hogy megfelelően működik-e, és szükség esetén karbantartani. Érdemes utánajárni az esővízzel való locsolás illetve a csepegtetéses öntözőrendszer lehetőségeinek. Az esővizet már a korai fagyok elmúltával elkezdhetjük gyűjteni egy gyűjtőtartályban.

A kert és az udvar rendezése tavasszal számos teendővel jár együtt, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a szabadban való mozgás örömével is szolgál. Élvezhetjük a napfényt, a friss levegőt és a madarak csicsergését. Az ilyen tevékenységek javítják az egészségünket, növelik az endorfin szintünket, és segítenek az elme felfrissítésében.

A kerti munkák megkezdése előtt mindenképpen látogassanak el webshopunkba és szerezzék be a kertszépítéshez szükséges eszközöket