Menü

Téli madáretetés

Téli madáretetés

Ugyan a fehér karácsony nem mindenhol kopogtatott be, az újév magával hozta a keményebb téli időjárást és ezzel együtt a természetet borító hótakarót is. Ha mostanában keltünk útra, mi magunk is megtapasztalhattuk, hogy ebben a fehér környezetben sokkal feltűnőbbek a hófödte szántóföldeken sétáló őzek, a táplálék után kutató nyulak, szűkebb életterünkben pedig felfedezhettük a kertünkbe vagy ablakunk alá tévedő madarakat. Ha szeretnénk, hogy ezek a szárnyas kis látogatók rendszeres vendégeinkké váljanak, néhány fontos alapszabály betartásával könnyűszerrel a közelünkbe csalogathatjuk őket, hogy aztán gyönyörködhessünk látványukban. A következőkben ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Mindenekelőtt fontos tisztában lennünk azzal, hogy a telet a hazánkban töltő madárállománynak alapvetően nincs szüksége emberi beavatkozásra, hiszen azért maradnak itthon vagy érkeznek ide az északabbra fekvő területekről áttelelni, mert számukra megfelelő az itteni környezet a téli hónapok átvészelésére. A madarak etetése tehát nem az életbentartásukról szól, hanem arról, hogy közelebb merészkedjenek hozzánk, ezáltal könnyebben megfigyelhessük őket. Ez legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről, mindenkinek nagy élményt jelenthet. Természetesen nemcsak mi, hanem tollas barátaink is nyertesei lehetnek ennek a tevékenységnek, de fontos szem előtt tartani, hogy minden jószándékunk ellenére is súlyos károkat okozhatunk, ha ezt nem kellő odafigyeléssel tesszük.


Az etetési időszak a november végén jelentkező korai fagyok megjelenésétől egészen késő márciusig, a tartós megszűnésükig terjed. Az ezen kívül eső hónapokban ártalmassá válik az eleség kihelyezése, hiszen a mesterséges táplálékbőség elkényelmesíti a madarakat. Sokszor fiókáiknak is a rovarok helyett a számukra még emészthetetlen magokat adják, ami sajnos gyakran az utódok pusztulásához vezet. Fontos tehát, hogy a fent említett nagyjából féléves időtartamra szorítsuk az etetést.
Ha már tudjuk, hogy mikor, nézzük meg, milyen táplálékot és hogyan helyezzünk ki kis látogatóinknak. Az eleséget számos formában kínálhatjuk a madarak számára. Egy egyszerű műanyag virágalátéttől a komolyabb, üzletben vásárolható madáretetőkig sokféle lehetőség áll a rendelkezésünkre. A tetővel ellátott változatok előnye, hogy szárazon tartják az eleséget. Függesszük minél magasabbra, hogy a madarakat ne fenyegesse veszély táplálkozás közben.

De mit tegyünk az etetőbe? A legfontosabbak az olajos magvak. Lényeges, hogy natúr, tehát nem pirított, nem sózott szemek kerüljenek a madarak elé. A leggyakoribb megoldás a napraforgómag, de köles, dió, mogyoró vagy akár pisztácia, kesudió is felvehető a keverékbe. Emellett az állati zsiradékok is kitűnő energiaforrásként szolgálnak. Gondolkodhatunk kacsa- vagy libahájban, sertésszalonnában, faggyúban, vajtömbben vagy a kifejezetten az etetéshez készülő cinkegolyóban. Harmadrészben pedig az alma és a bogyós gyümölcsök is kedvelt eleségei a madaraknak. Kerüljük viszont a kenyeret, péksüteményeket, sózott, cukrozott, fűszeres ételeket, mert ezek akár pusztulásukhoz is vezethetnek. Az etető fontos kiegészítője az itató, hiszen a megfelelő folyadékfelvétel is a táplálkozás szerves része, a fagyos időben pedig a folyékony halmazállapotú ivóvíz is csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.
Ha kedvet kaptál a madáretetéshez, válogass kedvedre a nálunk kapható felszerelésből.

A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés