Menü

A fürj tartás alapjai

A fürj tartás alapjai Attól függ, hogyan és milyen célból szeretnénk fürjet tartani. Kis érdekesség, hogy az 1940-es években az oroszok például azért tartottak fürjet, hogy a napi tojás biztosítva legyen. Egy kis ketrecben tartották őket a konyhában. Magyarországon is volt hasonló jelenség. Itthon az erkélyen tartották a fürjet. Az így tartott állatokkal kevesebb a munka, mint a "nagyban" tartott társaikkal. Blogunkban kicsit körbejárjuk a fürj tartás alapjait.

Milyen madár a fürj?

A tyúkalakúak rendjébe tartozik és amerikát leszámítva, minden kontinensen őshonos. Leghíresebb alfajai az európai fürj és a japán fürj. Átlagosan 8 évig élnek, természetes élőhelyük pedig rét, mező vagy a gabonatáblák. Fontos tudni róluk, hogy a földön fészkelnek és körülbelül 8-10 napig rakja le, naponta a tojásait, majd ezt követően 16-18 napig kotlik rajtuk, a kikelt fiókák pedig fészekhagyóak.

Hogyan állítsuk össze a "csapatot"?

60x40 cm-es alapterületre 3-4 tojó és 1 kakas szükséges. Gondoskodni kell a vadas környezetre (szalma, fű és egyéb természetes anyagok). Ami még fontos, hogy 20x20 cm-el megnövelt területre 1 fürjjel többet rakhatunk. Itt érdemes megjegyezni, hogy minél több tojó jut 1 kakasra, annál jobban fog csökkenni a tojás termékenysége.

Mivel etessem őket?

Először is nézzük át, hogy mik a legfontosabb összetevők amiket egy fürj élelmének tartalmaznia kell.

  • Vitaminok
  • Nyomelemek
  • Ásványi anyagok
  • Fehérjék
  • Sók

Nyugodtan etethetjük őket őrölt tojáshéjjal, túróval, liszt és csontkukacok lárváival, hangyatojással, gabona és olajos magvakkal. Ezen felül adhatunk még nekik zöldeleséget is, hisz ezek tartalmazzák a szükséges fehérjét és vitamin adagot a fürjek számára.

A betegségek megelőzése

A fürj lebetegedéséhez több minden is vezethet. A piszkos és szennyezett víz vagy akár a rossz minőségű takarmány, a lakóterek nem takarítása, de a "behurcolt" betegségek is okozhatnak súlyos betegségeket. Felléphet vitaminhiány vagy a nagy tömeg által okozott stressz is. Sajnos ha ezek a problémák nincsenek orvosolva, akkor ezek a fürj pusztulásához vezethetnek.

A folyamatos ketrec takarítása mellett még két dolgot tudunk javasolni, amivel megelőzhetőek a problémák.

  • Kamillatea - Ezzel a belek tisztítását tudjuk segíteni.
  • Almaecet - Vitaminpótló és immunerősítő

Milyen költségekkel jár a fürjtartás?

A fürj tartás nagyon alacsony költségekkel jár, hisz kisebb helyen tarthatóak és kevesebb takarmányra is van szükségük, mint mondjuk a csirkéknek vagy nyúlaknak. Például egy 10 fős fürj "csapat" tartásához körülbeül 5 kg takarmány bőven elég 2 hónapra. 

Hol tartsam őket?

Tarthatjuk őket nyitott és zárt helyen is. Előbbit inkább nyárra javasoljuk, míg utóbbit egész évre. A legfontosabb a helyiség kiválasztásánál, hogy ne legyen huzatos, illetve vizes, esőtől óvva legyen, így például nyirkossága miatt a pince nem jöhet szóba. 

Fontos, hogy legyen nekik árnyékos hely, ahol a nagyobb hőségben is megpihenhetnek. Mivel apró állatokról van szó, arra is figyelni kell, hogy ne tudjanak elszökni, de erre tökéletes megoldást nyújtanak fürj ketreceink, melyekbe a kártevők (pl. patkány) sem tudnak beférkőzni. Ellenük való védelemhez érdemes elolvasni a róluk írt blogot és szétnézni a csapdáink között.

Azt hallottam Magyarországon nem árulnak fürj ketreceket

Sokáig terjedt az a "hiedelem", hogy Magyarországon nem lehet előregyártott fürj ketreceket kapni. A Royalfarm.hu-nál nagy választékban érhetőek el fürj ketrecek és egyéb, a tartásukhoz szükséges kiegészítők. Célunk, hogy megkönnyítsük a fürj rajongóknak kedvenc állatuk tartását. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír fürj tartás
A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés