Menü

Baromfiudvar téliesítése

Baromfiudvar téliesítése

Ahogy beköszönt a tél a zord időjárással és az egyre gyakoribb mínuszokkal, joggal merül fel a baromfitartással foglalkozókban a kérdés, hogy van-e bármilyen plusz teendő a baromfiudvar táján, kell-e téliesíteni állataink élőhelyét. Következő bejegyzésünkben erre keressük a választ, kifejezetten a tyúkokra koncentrálva.

Először is érdemes megvizsgálni, hogyan viszonyulnak szárnyasaink a hideg időhöz, milyen igények vannak ilyenkor. Alapvetően szívós állatok, kiváltképp a szabadtartásra alkalmas fajták, így akár a -20 °C-ot is képesek elviselni. Ehhez fontos azonban, hogy tollazatuk egészséges és ép legyen, hozzájussanak a megfelelő mennyiségű táplálékhoz, illetve találjanak olyan menedéket, amely megvédi őket a széltől és a nedvességtől.

A takarmányozásuknál érdemes figyelembe venni a megnövekedő mennyiségi és minőségi igényeket is. Ez utóbbi esetében ügyeljünk rá, hogy szénhidrátban és fehérjékben, speciálisan metioninban és linolsavban gazdag táplálék kerüljön eléjük. Az itatót is figyelemmel kell kísérni, ugyanis az ivóvizük könnyen befagyhat és ha szomjasak maradnak, nem veszik fel a kellő mennyiségű táplálékot.
Mindezek mellett gondoskodhatunk tyúkóljaink téliesítéséről. Felmerülhet a kérdés, hogy szükséges-e fűteni. Infralámpa vagy egyéb fűtőtest felszerelhető, de fontos, hogy ha nem kizárólagos zárt tartásról van szó, ne legyen a kinti és benti hőmérséklet között óriási különbség, illetve ne használjuk folyamatosan, így elkerülhetjük a tűzveszélyt.

Vastag alomréteg is elhelyezhető a padozaton, ezzel is védve tyúkjainkat a nedvességtől, viszont szem előtt kell tartani, hogy az ólban eltöltött idő növekedése magasabb páratartalommal, a megemelt takarmányadag pedig több trágyával jár, ezért elengedhetetlen a megfelelő szellőzés és a rendszeres takarítás, fertőtlenítés biztosítása. Ezek hiányában a lecsapódó nedvesség és az emelkedett ammónia-koncentráció nagyon könnyen az állomány légúti és bélrendszeri megbetegedéseihez vezethet.


Az egyre rövidülő nappalok miatt elgondolkozhatunk a világításon is. Ennek használata inkább a kora reggeli órákban lehet indokolt, estefelé már megzavarhatja jószágainkat, az egésznapos vilagítás pedig kifejezetten tilos, ugyanis a sötét időszakok hiányában a baromfik immunrendszere legyengül, ami szintén táptalajul szolgál az esetleges megbetegedéseknek.

A Royalfarmnál komolyan vesszük az állattartást.

Keresés